Pomôžte dieťaťu lepšie spať: Skúste jemnú reflexnú masáž na nôžkach

Marika Koscelníková | 24. jún 2024
Pomôžte dieťaťu lepšie spať: Skúste jemnú reflexnú masáž nôžkach

Jedným z efektívnych spôsobov, ako podporiť zaspávanie, je reflexná masáž a jemné masírovanie tlakových bodov. Reflexná terapia sa využíva už tisícročia a zameriava sa na tlakové body, ktoré korešpondujú s rôznymi časťami tela. Vyskúšajte.

Tlakové body na detských nôžkach pre lepší spánok a upokojenie

Bod solar plexus:

Bod solar plexus, ktorý sa tiež nazýva „bod pokoja“ v detskej masáži, sa nachádza v strede chodidla vášho dieťaťa. 

Masírujte tento bod jemným zatlačením palca na niekoľko sekúnd, než ho uvoľníte. Opakujte tento pohyb dvakrát na každej nohe. Masáž bodu solar plexus zacieli na zväzok nervov umiestnený za žalúdkom. Tie môžu byť vinníkom stiahnutia, nepokoja a podráždeného žalúdka.

Jemnulinkým stlačením palca na tento bod môžete dieťa upokojiť a pripraviť ho na spánok.

Bod hypofýzy:



Hypofýza je malá, ale dôležitá žľaza umiestnená v spodnej časti mozgu. Bod hypofýzy sa nachádza na palci nohy. Jemne krúžte po palčeku a stlačte tento bod trikrát na každej nohe. Pomáha pri strese, regulácii nálady a spánku. 

Body pre mozog a hlavu:

Na upokojenie pomôže jemné hladenie po tlakových bodoch na samotných špičkách prstov na nohách. Jednoducho krúžte jemne na každom pršteku, začnite na palcoch a pohybujte sa smerom von.

Body pre chrbticu:

Aby ste uvoľnili napätie z nervového systému a pomohli sa uvoľniť, ľahko masírujte reflexný bod chrbtice. Reflexný bod chrbtice sa nachádza na vnútorných stranách chodidiel každého dieťaťa.

Prejdite od päty dieťaťa až po vrchol palca na nohe. Opakujte to niekoľkokrát na každej nohe. 

Bod TMK (temporomandibulárny kĺb):

Temporomandibulárny kĺb alebo TMJ je kĺb, ktorý spája čeľusť s lebkou. Možno poznáte napätie okolo TMK zo zovretia čeľuste v dôsledku stresu. Bábätká tu zažívajú napätie kvôli plaču, ako aj keď im začnú rásť zúbky.

Bod TMJ nachádza na oboch stranách kĺbu na palci nohy.

Pomocou palca a ukazováka urobte ľahký zvieravý pohyb okolo tohto tlakového bodu a urobte kruhový pohyb okolo tohto kĺbu. Jemným krúžením okolo tohto bodu zmiernite napätie spôsobené rastom zúbkov alebo plačom.

Tlakový bod nad nosom a medzi očami:

Jemné ťahy od miesta medzi obočím až po špičku nosa pomôžu dieťaťu uvoľniť sa a zaspať.

Bezpečnosť reflexnej terapie pre deti

Reflexná terapia je bezpečná a účinná technika pre deti, pokiaľ je vykonávaná jemne. Ak máte pochybnosti, poraďte sa s pediatrom. Masáž pomáha nielen so spánkom, ale aj s trávením, znižovaním stresu a podporou duševného a sociálneho vývoja dieťaťa. Taktiež posilňuje váš vzťah s dieťatkom.

Kedy je najlepší čas na masáž dieťaťa?

Ideálny čas na masáž je pred spánkom, keď je dieťa ešte hore, ale už stíšené. Venujete sa bábätku a masáži bez časového tlaku.

POZOR! Sledujte reč tela dieťaťa a vyhnite sa masáži, ak sa dieťa cíti nepríjemne alebo je choré.

Na masáž stačí použiť ruky, aby ste mali lepšiu kontrolu nad tlakom. Môžete použiť aj jemnú masážnu loptičku alebo masážny olej, ak má dieťa suchú pokožku.

Reflexná terapia je účinná nielen pri uspávaní, ale aj pri zmierňovaní bolesti a regulácii srdcovej frekvencie. Pomáha tiež zmierniť príznaky koliky zvýšením saturácie kyslíkom. Reflexná masáž je jednoduchý a efektívny spôsob, ako podporiť zdravý spánok a celkovú pohodu vášho dieťaťa. Skúste ju dnes večer a uvidíte, ako vášmu dieťaťu pomôže zaspávať rýchlejšie a pokojnejšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: